Estetica dentara reprezinta orice tratament care are ca rezultat cosmetizarea arcadelor dentare si obtinerea unui zambet cat mai placut si atragator.

Estetica dentara nu este o ramura aparte a stomatologiei, ci, sub acest nume, inglobeaza tehnici si proceduri din mai multe specialitati stomatologice care au toate scopul de a imbunatati aspectul arcadelor dentare si/sau a gingiilor si tesuturilor moi din cavitatea bucala.

Care sunt cele mai importante proceduri ce tin de estetica dentara ?

Estetica dentara include mai multe proceduri extrem de folosite in ziua de azi.
Albirea dentara
Fatetele dentare
Inlay/onlay
Bijuteriile dentare
Remodelarea dentara
Reconturarea gingivala

Fatetele dentare
Fatetele dentare reprezintă un tratament „miraculos” în sectorul esteticii dentare, deoarece imbunatatesc intr-un timp foarte scurt aspectul danturii dumneavoastră.
Fatete dentare – sunt niste foite subtiri si translucide de ceramica, se lipesc cu un adeziv special pe suprafata dintilor. Ele sunt folosite cu predominanta pe dintii frontali pentru ca estetica lor este exceptionala. Fatetele dentare pot avea dimensiunea unei lentile de contact, avand un aspect natural. Reprezinta prima optiune in schimbarea culorii, corectarea formei si dimensiunilor dintilor, inchiderea spatiilor si obtinerea unui zambet perfect, pentru ca sunt minim-invazive ( necesita slefuirea unei arii foarte subtiri a smaltului) uneori prep-less (nu necesita slefuirea dintilor).
Ceramica (porţelanul)
Este cel mai folosit material pentru acest tip de restaurare dintr-o sumă de motive: aspect natural, cu proprietăţi asemănătoare smalţului în ceea ce priveşte transluciditatea, textura, culoarea, rezistenţa mecanică etc. Asemenea smalţului, nu transmite variaţiile de temperatură spre pulpa dentară este biocompatibilă, nu irită ţesuturile moi din jurul dintelui (parodonţiul) slefuire minimă smalţului este stabilă din punct de vedere cromatic, nu se colorează, nu se pătează sunt garantate pentru o perioadă de 10-15 ani preţul depinde şi de tehnologia de fabricare: clasic, prin arderea ceramicii, sau modern, prin sistemul CAD-CAM.
Albirea dentara
Tratamentul de albire dentară este unul dintre cele mai solicitate servicii de estetică dentară, acest fapt fiind o reacţie a importanţei tot mai mare pe care societatea contemporană o acordă înfăţişării exterioare. În aceste condiţii nu este de mirare că albirea dinţilor este o procedură solicitată în special de persoanele supuse atenţiei ochiului public. Procedura de albire executată de către medicul stomatolog are cea mai mare eficienţă, deoarece se foloseşte cea mai mare concentraţie de peroxid: până la 38 %. Tratamentul poate dura în jur de 3 şedinţe, iar în urma acestuia pacienţii vor avea dinţi cu până la 3 - 8 nuanţe mai albi. Rezultatul albirii durează în medie 2-3 ani, dar se poate repeta după această perioadă. Tratamentul de albire în cabinetul stomatologic se desfăşoară în modul următor: medicul izolează gingiile pentru a le proteja - cu gel sau baraj de cauciuc şi aplică gelul cu peroxid pe suprafaţa externă a dinţilor. Apoi se proiectează o lumină specială - leduri sau laser - pe suprafeţele dentare, timp de 30 - 60 minute. Albirea laser a dinţilor este considerată a fi cel mai eficient şi mai sigur tratament de albire.