Ortodonţia sau ortopedia dento-facială reprezintă acea specialitate a medicinei dentare prin care sunt tratate anomaliile dento-maxilare (lipsa de aliniere a dintilor, malocluziile, rotaţiile dentare, incongruenţa celor doua arcade dentare, etc.).

Pe lângă aspectul inestetic, dinţii strâmbi sunt mai greu de îngrijit, pot fi pierduţi mai devreme din cauza carierii şi parodontopatiei. În plus, obligă muşchii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfuncţia articulaţiei temporo-mandibulare şi dureri la nivelul gâtului, umărului şi spatelui.
Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut şi o durabilitate mai mare a dinţilor. În concluzie, prin ortodonţie corectăm anomalia dentară, se păstrează sănătatea structurilor dentare şi se asigură stabilitatea în timp a tratamentului.


Cui se adresează ortodonţia?
Ortodonţia nu se adresează însă doar copiilor. Datorită tehnicilor moderne apărute, dinţii pot fi îndreptaţi la orice vârstă. De altfel, există aparate ortodontice invizibile din exterior care pot fi purtate şi de persoane care nu îşi doresc să se vadă acest lucru.
Pe lângă aspectul fizionomic pe care îl conferă tratamentele ortodontice (uneori schimbarile de fizionomie sunt drastic îmbunătăţite), ele asigură şi o stare de sănătate a aparatului dentomaxilar. Când se recomandă tratamentul ortodontic?
În general, tratamentul ortodontic trebuie început din copilărie, în jurul vârstei de şapte ani, sau când copilul mai are între 4 şi 6 dinţi de lapte. În această fază a dezvoltării, medicul poate observa deja eventualele probleme de creştere a maxilarului şi a dinţilor permanenţi. Unele probleme ortodontice sunt mai uşor de corectat dacă sunt descoperite din timp. Durata unui tratament ortodontic variază foarte mult, în funcție de complexitatea problemelor, de colaborarea pacientului etc. În general se situează între 18 și 24 luni